مجموعه حاضر گزیده ای از بیانات مقام معظم رهبری، حضرت آیت اللَّه خامنه ای (مدظلّه العالی) پیرامون ابعاد مختلف عید سعید غدیر است که میتواند به توسعه و تعمیق معرفت نسبت به عید اللَّه اکبر بینجامد.
غدیر، عیدی حقیقی
مسأله غدیر؛ یعنی گزینش علم و تقوا و جهاد و ورع و فداکاری در راه خدا وسبقت در ایمان و اسلام و تکیه روی اینها در تشخیص و تعیین مدیریت جامعه. این قضیه، یک قضیه ارزشی است. به این معنا، غدیر نه برای شیعیان، بلکه برای همه مسلمانان، آموزنده و حاوی درس است و میتواند مورد تجلیل و تکریم قرار بگیرد.
عیدغدیر، حقیقتا برای مردم عید است؛ چون به یاد آورنده یک امر حساس و مهم است. امروز گرفتاریهای عمده ملتها دردنیا، گرفتاری ناشی از مدیران و دستهای گرداننده جامعه است. آنها فاسدند که فساد در دولت ها، ریشه همه ارزشها واصالتها را میکند و از بین میبرد. آنها فاسدند که ملت ها، ذلیل و برده و نوکر صفت بار میآیند. آنها فاسدند که قدرتهای شیطانی، برملت هایشان تسلط پیدا میکنند. آنها فاسدند و بی بند و بارند که در متن جوامع شان، ایمان به کلی رخت برمی بندد.
امروز، این بلای عمومی جوامع غربی است؛ بلای بی ایمانی و سردرگمی و عدم تکیه روحی به یک نقطه مطمئن و بقیه انواع فساد هایی که در دنیا هست چیز خیلی خطرناک و بلای بزرگی است و همین نقطه، جوامعی را که به آن دچار هستند، به باد فنا خواهند داد. این ظواهر، تعیین کننده نیست. این مهم است که آحاد یک ملت، بر گرد یک محور ایمانی جمع نشده باشند.
غدیر، امضا و اثبات فضایل و ارزشهای امیرالمؤمنین
در روز غدیر، این حرکت عظیمی که طبق روایات متواتره، به وسیله نبی اکرم صلی الله علیه و آله انجام شد، دارای ابعادی بود. البته یک بعد، فضیلت امیرالمومنین بود. مردم هم میدانستند و از نزدیک این فضایل را در آن بزرگوار مشاهده میکردند.
پیامبر اکرم، و در واقع اراده الهی هم همان فضایل و ارزشها را معتبر دانست و بر اساس آن ارزش ها، ولایت و حاکمیت بعد از پیامبر را تعیین کرد. معلوم شد آن کسی میتواند در مرتبه حکومت بر مسلمین قرار بگیرد، که دارای آن ارزشها باشد. لازم نبود که پیامبر اکرم، فضایل امیرالمومنین را در آن روز بیان کند؛ مردم میدانستند.
ابن ابی الحدید میگوید:
فضایل علی بن ابی طالب به طوری در آن روزبرای مردم واضح بود که بعد از رحلت پیامبر، احدی از مهاجران و اغلب انصار شک نداشتند که مسأله خلافت بر علی قرار خواهد گرفت؛ یعنی در نظر آنان جزو مسلمات بود. در موارد دیگر، خود رسول اکرم هم راجع به امیرالمومنین چیزهای زیادی فرموده است.
آنچه از طریق ما شیعیان و نیز از طریق اهل سنت روایت شده، متواتر است. خیلی از فضایل را به شکل متواتر، هم شیعه و هم سنی روایت کرده اند؛ مخصوص شیعه نیست. حتی یکی از مورخان قدیمی مشهور، ابن اسحاق، صاحب سیره معروف، میگوید:
پیامبر به امیرالمومنین فرمود: «اگر بیم آن را نداشتم که مردم در باب تو حرف هایی بزنند که پیروان عیسی درباره او زدند، چیزی را درباره تو میگفتم که هرجا عبور میکنی، مردم خاک زیر پای تو را به عنوان تبرک بردارند.» این روایت شاید ازطریق شیعه هم نقل شده باشد؛ من ندیده ام.
ابن ابی الحدید از ابن اسحاق نقل میکند؛یعنی کسانی که معتقد به نصب امیرالمومنین هم نیستند اما این حرفها را در فضایل آن حضرت دارند. این، یک بعد واقعه غدیراست؛ یعنی امضاء و اثبات فضایل و اینکه این فضایل و ارزش ها، به حکومت و به این ارزش قراردادی درجامعه اسلامی منتهی میشود. این بعد، بعد بسیار مهمی است و معلوم میشود که در اسلام، طبق دید پیامبر و وحی الهی، حکومت تابع ارزش هاست؛ تابع چیزهای دیگر نیست. این خود، یک اصل اسلامی است. (1)
غدیر، نتیجه فضایل و کمالات امیرالمؤمنین علیه السلام
حقیقتاً روز بزرگ و عید تعیین کننده و عظیم القدری است. این روز، هم ازلحاظ شخصیت امیرالمومنین (علیه الصلاة و السلام) درابعاد این شخصیت عظیم و خصوصیات شخصی و سیاسی و اجتماعی که دراین مرد الهی و ملکوتی وجود داشت، نه در زمان نبی اکرم(علیه و علی آله الصلاة و السلام) و نه بعد از او، غیر از امیر المومنین کسی را با این خصوصیات سراغ نداریم.
قابل اعتنا و توجه و بررسی است، و هم از لحاظ خودِ این حادثه و نصب عجیب. در مورد امیرالمؤمنین (علیه الصلاة و السلام)، همه کسانی که از روی مدارک با حالات آن بزرگوار آشنایی دارند، باید اقرار کنند که امیرالمومنین (علیه الصلاة و السلام)، به واسطه غدیر به شخصیت والای خود نرسید. غدیر چیزی نبود که گوهر نایاب امیرالمومنین را شکل دهد.
غدیر، نتیجه فضایل، مزایا و کمالات آن حضرت بود. البته افتخار برخورداری ازفرمان الهی، از نصب پیغمبر و از بیعت مومنین و صحابه، افتخار بزرگی است. اما بزرگتر از آن، خصوصیاتی است که در این انسان والا و بی نظیر وجود داشت، که به چنین حادثه و دستور نصبی از طرف پروردگار منتهی شد. (2)
غدیر یک مسأله اسلامی و نه فقط شیعی
غدیر یک مسأله اسلامی است؛ یک مسأله فقط شیعی نیست. در تاریخ اسلام، پیامبر اکرم یک روز سخنی بر زبان رانده و عملی انجام داده است که این سخن و این عمل، از ابعاد گوناگون دارای درس و معناست. نمیشود ما بگوییم که از غدیر و حدیث آن، فقط شیعه استفاده کند؛ امّا بقیه مسلمانان از محتوای بسیار غنی ای که در این کلام شریف نبوی وجود دارد و مخصوص یک دوره هم نیست، بهره نبرند.
البته چون در قضیه غدیر، نصب امیرالمؤمنین (علیه الصلاة و السلام ) به امامت و ولایت وجود دارد، شیعه دلبستگی بیشتری به این روز و این حدیث دارد؛ ولی مضمون حدیث غدیر، فقط مسأله نصب آن حضرت به خلافت نیست؛ مضامین دیگری هم دارد که همه مسلمانان میتوانند ازآن بهره ببرند.(3)
منبع : کتاب غدیر در بیان مقام معظم رهبری " مد ظله العالی"
نویسنده : آیت الله العظمی سید علی خامنه ای (دام ظله )
پینوشت :
1) سخنرانی در دیدار با مسؤولان و کارگزاران نظام جمهوری اسلامی ایران، به مناسبت عید سعید غدیر، 20/4/1369
2 ) بیانات مقام معظم رهبری در دیدار کارگزاران نظام، به مناسبت « عید غدیر »، 3/8/1373
3) بیانات مقام معظم رهبری در اجتماع بزرگ زائران و مجاوران حضرت رضاعلیه السلام در مشهد مقدّس ، 10/6/1379
4) بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدارمسؤولان و کارگزاران نظام به مناسبت عید غدیرخم، 12/1/1381
مصاف
نظرات شما عزیزان:
|